Bisnes pisang

Semalam aku ngan papa ada sedikit perbincangan mengenai bisnes pisang. Nenek aku ada tanah kat area umah aku ni. tanah terbiar. Rugi kalau tanah ada x guna. Papa ada bgtau kawan dia buat bisnes tanam pisang masyuk gak. Setandan average boleh jual rm10. Anak pokok pisang pn boleh jugak jual.murah skit la dr setandan pisang. Just nak asingkan masuk dalam plastik.

Kawan papa tu takde la kerja tanam pisang. Dia ada tanah kosong.sume upah orang n dia mintak bantuan MARDI. Dr segi khidmat nasihat. Dr segi initial kos aku tgk mcm buat pagar je n nak cari org usahakan tanah tu.lagi murah kalau usaha sendiri. Tapi sapa yg rajin nak buat.kena upah org kot.

Pokok pisang ni berbuah skali dlm 3 bulan. Jadi setahun ada 4 kali dia berbuah. So kalau ada dlm 500 pokok(1ekar tanah average) x rm10 x 4kali brbuah = rm20,000. Tu belum campur anak jual anak pokok lagi.

Daripada tanah tu terbiar skarang dh bleh buat hasil 20k setahun. Profit aku rasa dlm paling busuk pn half la. 10k. Lepas dh nak g umrah nenek aku.

Berbudi pada tanah byk faedahnya.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: