5 Tahun

Apa yang patut aku buat lagi 5 tahun? Apa akan jadi pada aku? Or apa yang aku nak achive in 5 years time?

2 3 hari ni asik terpikir je. Taktau apsal. Kenapa 5 tahun? Kenapa x 3 tahun? 10 tahun ke? Lama skit. Hmm.. Lagi 5 tahun umur aku dah 33 tahun. Tua tu. Kalau football player dh bleh cr kelab division 2 or pergi turki main ngn galatasaray. Striker la. kalau keeper masih hot dan mantap lagi. Bapak aku tanya pasal kahwin. Lagi2 topic kawen. Macam la takde menda lain untuk orang yg brumur 28 tahun cam aku ni muahahaha..mmg topic wajib pun. Saje je nak ngelak heheh.

5 tahun. Satu tempoh yang panjang. Aku setahun setengah lagi untuk complete acca aku. Hopefully boleh pass december 09 sitting ni. Satu paper je pun. Toughest paper. Aku cakap camtu sebab aku denga2 org cakap la. Aku rasa since lepas spm aku dah kurang passion bila study. Main2 je. Tak tahu la apsal. Aku ingat time spm dulu aku cuma study add math, physics ngn chem. Lain harap blaja lam kelas. Aku minat gila add math. Lagipun tiap kali adik aku amik spm aku ajar derang add math. Dari ab chik, pastu kak anis pastu skang faezul hakim. Aku rasa macam nak jadi cikgu add math la. Lagi puas hati tgk budak2 score add math kalau aku ajar. N bleh gak blagak power sket bg budak2 kagum. Dah nama cikgu. Kna blagak sket bg budak respek. Bidang akaun ni aku rasa bagus. Tapi position akauntan ni adalah sama mcm tukang sapu. Sama2 kuli dan makan gaji dan responsibility dia di balik tabir. Bukan frontman. Mcm vocalis la dlm band. Akauntan ni mcm drummer dok blakang2. Aku nak jadi vocalist. Tapi kalu vocalist yg terer main drum cam foo fighters tu pwer gaks.

Apeda melalut.

anyway, aku tak rasa akauntan ni suit ngn jiwa aku. Cukup sekadar beri pengetahun and knowledge. Lagipun aku rasa akauntan ni nerd kahkah…bahaya ni leh kena saman haha..dok opis je 24jam macam xde life. There’s nothing cool being an accountant. U might get a fat paycheck but it aint cool. Later on u’ll find out money isn’t everything. I’m looking for kepuasan hidup. Something adventure. Gila2. Bukan skema badut sume kena ikut buku, follow rules, doing rutines. Duit ok, leh tahan tapi what can u achieve with it. Dem sucks!!

Berbalik pada 5 tahun tadi. Lama gak masa tu. Kereta aku tu baru je menyambut ulang tahun yg ke 20 tahun ni. Masih kuat lg. Aku rasa tahan lagi kot 5 tahun haha..pas raya ni ingat nak cat baru. Kaler sama je tapi baru..sayang keta tu. Kenangan banyak. Manis pahit masam sume ada. Bape riban aku invest kat keta tu. Itu je la investment aku yg masih setia ngn aku. Lain tau nak lari je ahahaha. Fark!! Ah lupakan. Tak guna dikenang kembali. 8tahun dibazirkan dgn begitu saje. Apa aku dpt? Xde pape. Ni la susah jadi org baik btol tak. Mudah kena buli. Buat baik berpada2. Buat jahat jgn sekali. Ada hikmahnya insyaAllah.

Tapi btol la, tak sia2 aku invest kat ko Ketaku. Sayang ko muahhss..tadi aku baru bli logo honda kaler merah untuk dia. Betambah hot la psni..walaupun bunyi2an aneh tu masih ada lagi spt skru nk tecabut, sampai orang pun xmo naik keta aku takut mati tgh jalan. Xpelah. KT KL 4jam stengah beb buruk2 pn..

Bila nak stat cite 5 tahun ni adoi..ntah hape mood nk mengarut mlm ni..tapi trasa nak sentuh skit pasal kahwin. Kdg2 kalau bwk keta sorg2 ditemani radio yg kejap on kejap blekaut (da repair td wiring prob je) dan menatang pokok ijau n rama2 yg gerak2 tu, aku sll berfikir. Aku fikir kenapa orang kata anak tu rezeki. Dan rezeki akan bertambah kalau dapat anak. Secara logiknya, rezeki tu xkan la dtg gedebuk kan. Xkeja xde la duit. Tapi kerja tanpa semangat@passion dan keyakinan n kerajinan yg bersungguh2 xkn dpt rezki tu btol x.n aku rasa having a family akan jadi pemangkin kepada seseorang itu utk trus berusaha, ikhlas bekerja mencari rezeki for the better life of his family. Sebab bila dpt anak, dia akan ada matlamat yg lebih jelas. Xboleh main2 lg. So…adakah aku org yg xde matlamat sampai nk kena kawen n ada anak br ada matlamat? Truk sgt tu. Hmm…insyaAllah tak. Tak kawen pn aku boleh survive, being productive, ikhlas kerja dan menjadi hamba yang taat dan soleh. InsyaAllah.

Target 5 tahun:
– pergi haji
– bmw 5 series
– condo in kl or terrace in s alam
– gf? bini? Xkaya la kalu ada. Asik kena sapu je haha..

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: