politik

a friend of mine once said..”aku tak fikir sangat pasal politik. sebab aku tahu kalau bercakap saje aku tak boleh ubah apa-apa. aku takde kuasa nak ubah pendapat orang, aku takde kuasa nak tolong orang. so baik aku takyah pening2 kepala pikir pasal politik sebab aku tau kat luar sana ada yang lebih layak”…betul ke apa yang brader ni cakap? mungkin benar mungkin tidak.

pada pendapat aku politik bukan setakat kuar pergi mengundi, masuk ajk bahagian, join aktiviti parti..politik lebih daripada itu. ngikut kamus internet, politik ni maksud dia ialah decision made by a group of people. so maksudnya, politik memang lah xleh buat sorang. dia mestilah bersama2 orang lain menggerakkan misi untuk mencapai objektif politik itu. betol x?

as always, kita suka lepas tangan. takpe, ada orang lain yang boleh buat. ada orang lain yang mampu buat. ada orang lain yang ada semangat untuk buat. habis? bila kita nak buat sesuatu? apakah hidup kita ini hanya semata-mata untuk pentingkan diri sendiri? untuk kesekian kalinya tolonglah fikirkan pasal orang lain juga. jangan selalu fikir kita ni tak mampu, lemah, tak berdaya atau dengan kata lainnya hampeh. hidup kena bersemangat. kalau asyik nak komplen 24jam baik mati je la betul tak. hidup pun tak guna. takde contribution kat sapa pun. sekadar pelengkap. come on people, we are the choosen one.

for once, think out of the box. kita tak dilahirkan untuk jadi kuli, kita dilahirkan untuk jadi seorang yang hebat. untuk menjadi seorang yang hebat, seseorang itu perlu fikir yang dia hebat. tapi tak perlu lah nak heboh-heboh kat orang yang kita tu hebat.poyo la plak. haha.fikir dalam otak sude.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: