Beli kopok

Serious penat maut. 3 hari 2 malam bercuti di awana kijal, kemaman. Pergi sabtu balik tengah hari tadi. Hari sabtu hari tu dah la aku kena kerja sampai petang.dh dkt pukul 6pm baru nak gerak. GG,bob,apis and fadil gerak dr kl. Derang dah sampai awal siap boleh jalan2 kat mesra mall lagi. Pastu nak kirim keropok. Mula2 aku ingat derang nak kirim setakat 4 5 paket ok la kot. Aku main berhenti je la tepi jalan area rusila tu. Ada sederet kedai kopok. Sekali hamek 22 paket. Tekejut akak kopok tu haha. Tak pasal2 kaya dia hari ni.”Maah dik. Kalu nok banyok akak keno bukuh dulu. Adik kene tunggu kejak dakpe ke? Kejak je pong. Dok lama” kata akak tu sambil tersenyum simpul.”Bape lame nok bukuh tuh? Lame ke?” Tanya aku dgn slang ganu pelat kelate.”Dalang 5 minit gittew ah”, jawab akak tu. Ok la kot tak lama. Aku pun ckp ok and tunggu dalam keta.

Akak tu jual kopok keping tu RM10/kg.aku mitak kurang la dah beli banyak ni.dia bagi gak la kurang singgit jadi RM9/kg.bleh la tu.aku suh dia bungkus setengah kilo satu paket. So kalu 22 paket dalam RM99. Penuh 2 plastik bag besar.”Nok wat menda kepok banyok2 ni dik?”, tanya akak tu. Aku pun dengan penuh konpiden menjawab ” takdok mende eh kak. Saing hok dok kl nuh kighing sebak die jaghang maghi ganung jadi die nok tera la kepok akak neh. Doh oghang kate kepok ganu kang hok terbaik skali. Tu yang besungguh kighing neh”, jawabku dengan panjang lebar sambil berfikir betul ke aku cakap ni dan layan gelak sorg2 dlm hati. So far akak tu bagi respon positif jadi paham la tu.

And then we’re off to kijal..

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: